Verdens mest beundrede mennesker i 2020

Verdens mest beundrede mennesker i 2020
av

Obama-paret er stadig verdens mest beundrede mann og kvinne

Barack Obama har nå vippet Bill Gates av pinnen som verdens mest beundrede mann for første gang siden YouGov begynte sin årlige undersøkelse i 2014.

Michelle Obama topper fortsatt listen som verdens mest beundrede kvinne etter å ha tatt plassen fra Angelina Jolie i 2019. Jolie selv har falt en plass ned siden i fjor slik at hun nå inntar andreplassen, mens Dronning Elizabeth II har rykket én plass opp, så hun er nå den tredje mest beundrede kvinnen i verden.

Gates har rykket en plass ned – muligens som et resultat av ryktene om at han på en eller annen måte er involvert i spredningen av COVID-19. Den kinesiske presidenten Xi Jinping inntar igjen tredjeplassen, som han tidligere hadde fra 2015 til 2017.

I år er undersøkelsen utvidet til 42 land – det største antallet noensinne – og det betyr at YouGov har intervjuet mer enn 45 000 personer for å utarbeide listen.

Stifter og leder av Tesla og SpaceX, Elon Musk, er årets høydehopper med et hopp på fire plasser fra 13.- til 9.-plass. Menneskerettighetsforkjemper Malala Yousafzai har derimot falt flest plasser og har rykket ned fra nummer 6 til 14 på listen.

Entertainere dominerer i høy grad kvinnenes topp 20 der 14 av de mest beundrede kvinnene er skuespillere, sangere eller TV-verter (selv om personligheter som Emma Watson og Angelina Jolie også er kjent for sitt humanitære arbeid). I kontrast til dette inneholder listen over de mest beundrede mennene flere personer fra det politiske liv, arbeidslivet og sportens verden.

Resultatet beregnes ut ifra en kombinasjon av følgende svar på to spørsmål – om respondenten beundrer personen og deretter om det er den personen som respondenten beundrer mest. Hvert lands resultater i den globale listen vektes også i forhold til befolkningens størrelse (se mer om dette under «Om undersøkelsen»).

Nye navn på årets liste inkluderer klimaaktivist Greta Thunberg, popstjernene Jennifer Lopez, Beyoncé og Shakira, skuespillerne Keanu Reeves og Scarlett Johansson, idrettsstjernene Michael Jordan og Virat Kohli, Indonesias president Joko Widodo og den indiske menneskerettighetsforkjemperen Sudha Murty.

Barack Obama er mer beundret enn Donald Trump i alle land – med unntak av ett

Mens Barack Obama har rykket en plass opp på listen, har Donald Trump på tilsvarende måte rykket en plass ned og inntar nå 15.-plassen globalt.

Obama topper den globale listen i 22 av undersøkelsens 42 land inkludert USA. Trump klarer seg best i USA (andreplass) og Sør-Afrika (tredjeplass), men overgår Obama i ett land, nemlig Russland, der Trump tar 11.-plassen mot Obamas 15.-plass.

Hvem er best gjennom tidene ifølge World’s Most Admired?

Undersøkelsen viser at fotballspiller Cristiano Ronaldo fortsatt slår rivalen Lionel Messi som den mest beundrede av de to. Mens Ronaldo i år rangeres som den 6. mest beundrede mannen i verden, må Messi nøye seg med en 11.-plass.

Ronaldo rangeres høyere enn Messi i 32 av 42 land og har slått konkurrenten sin i de siste tre globale undersøkelsene. Dermed er Ronaldo den av de to som har klart seg best gjennom tidene, og vinner tittelen som årets GOAT (”Greatest of all time”).

Obama-paret er også Norges mest beundrede mann og kvinne

Den mest beundrede mannen i Norge er stadig Barack Obama, mens Kong Harald V inntar andreplassen og Dalai Lama tredjeplassen. 

Michelle Obama topper i år igjen listen som Norges mest beundrede kvinne foran Dronning Sonja på andreplass og Gro Harlem Brundtland på tredjeplass.

Erna Solberg, som fikk sin ilddåp med en koronapandemi, er Norges femte mest beundrede kvinne like etter Angela Merkel.

Numbers show the percentage share of admiration for each person in 42 countries and regions worldwide

 

 

Om undersøkelsen

Fra januar til mars samlet YouGov inn åpne nomineringer fra paneldeltakere i 42 land ved ganske enkelt å spørre dem: “Hvis du tenker på nålevende personer i verden i dag, hvilken person [mann eller kvinne] beundrer du da mest?” Disse nomineringene ble deretter brukt til å utarbeide en liste over de 20 menn og 20 kvinner som fikk flest nomineringer, og som ble nominert i minst fire land. Ytterligere 5-10 populære lokale personligheter ble lagt inn på listen i de forskjellige landene.

Fordi første runde av undersøkelsen ble gjennomført før koronapandemien for alvor brøt ut, kom noen av de personene som har stått i spissen for nasjonale bestrebelser på å bekjempe sykdommen, ikke med på listen. Dette påvirker sannsynligvis ikke de globale resultatene, da personer som disse generelt er mest kjent i sitt eget land, og en kandidat skal nomineres i minst fire land for å komme med på den globale topp 20 (noe som fortsatt er mindre sannsynlig at de ville ha klart).

I den delen av undersøkelsen som er utført fra mai til september, brukte vi deretter listen til å undersøke hvert av de 42 landene ved å stille to spørsmål: “Hvem beundrer du svært mye?”, der respondentene kunne velge mellom mange forskjellige personligheter basert på den utarbeidede listen, og “Hvem beundrer du MEST?”, der de bare kunne velge én. Disse to tallene ble lagt sammen til en prosentdel som angir graden av beundring, som er vist til høyre for hvert navn i grafikken ovenfor og i den nedenstående tabellen, som viser de totale resultatene for hvert land, inkludert lokale berømtheter og offentlige personer:

Ved å stille respondentene to spørsmål kan vi både se bredden (dvs. global utbredelse) og intensiteten i en persons støtte.

Alt i alt gjennomførte vi undersøkelser i land som til sammen omfatter mer enn 70 % av verdens befolkning. Noen deler av verden er imidlertid bedre representert enn andre, så vi vektet den virkningen som noen land har på de endelige tallene mer, og vektet andre mindre, slik at de globale tallene mer presist avspeiler de overordnede holdningene i verden.

Alle undersøkelsene ble foretatt på nettet, og i mange av landene har Internett så begrenset utbredelse at man kan si at eksemplene bare representerer den delen av befolkningen som er på nett. Land og områder der dette gjelder, er Kina (inkludert Hong Kong), Egypt, Indonesia, Malaysia, Pakistan og Filippinene.

Les gjennom våre fellesskapsregler før du skriver et innlegg.