Bill Gates og Angelina Jolie er fortsatt mest beundret i verden

av

Den ene ble berømt som medgrunnlegger av det største programvareselskapet i verden. Den andre skapte seg et navn som filmstjerne i Hollywood. Denne store undersøkelsen til YouGov viser at Bill Gates igjen er den mest beundrede mannen og Angelina Jolie den mest beundrede kvinnen i verden.

Worlds most admired 2016

I Norge topper Barack Obama over mest beundrede menn, mens Kong Harald må nøye seg med andre plass. Aung San Suu Kyi topper listen over mest beundrede kvinner i Norge, mens Malala Yousafzai følger hakk i hæl.

Lenger nede på listen finner vi en blanding av verdens politiske ledere og aktivister, skuespillere, idrettsfolk og andre kjendiser.

Mest beundrede personer i Norge

Velg et land for å se de mest beundrede personer

Slik gjorde vi det

I desember 2015 innhentet YouGov nominasjoner fra paneldeltakere i 30 land. De fikk følgende åpne spørsmål: “Tenk på alle mennesker som er i live i dag. Hvilken offentlig person (mann og kvinne) i verden beundrer du mest?” Disse nominasjonene ble så brukt til å sette opp en liste på de 20 mennene og 20 kvinnene som fikk flest stemmer, og som ble nominert i minst to land. 10 populære lokale personer ble tatt med på listene for enkeltland.

I januar 2016 var det ny avstemning i de 30 landene i form av representative* undersøkelser. Denne gangen fikk respondentene to spørsmål: “Hvem er du en sann beundrer av?”, Hvilke av de følgende personene beundrer du virkelig? der de kunne velge flere navn, og: “Hvem beundrer du mest?”, der de bare kunne velge ett navn. Disse to tallene ble så slått sammen til skåren. Ved å stille respondentene disse to spørsmålene forstår vi både bredden (dvs. global spredning) og intensiteten i støtten til en person.

Til sammen hadde vi avstemning i land som har nesten to tredjedeler av verdens befolkning. Imidlertid var noen deler av verden bedre representert enn andre. Derfor ble enkelte land vektet opp og andre land vektet ned i den endelige skåren, slik at resultatet skulle bli mest mulig representativt for holdninger på verdensbasis.

*Alle undersøkelsene ble foretatt via Internett, og i mange av landene er det så lav internett-dekning at avstemningen bare kan hevdes å være representativ for dem som har tilgang til Internett. Landene der bare internett-populasjonen ble undersøkt, var Marokko, Kina, Mexico, Egypt, Sør-Afrika, Filippinene, India, Thailand, Indonesia og Pakistan.

Les gjennom våre fellesskapsregler før du skriver et innlegg.